HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

IŞİD’den Antep’e iletişim bürosu, sınırı geçeceklere otel-taksi hizmeti

IŞİD’in sorumlularından İlhami Balı hakkındaki soruşturmada yer alan ses kayıtlarında IŞİD çetelerinin Antep’te iletişim büroları üzerinde...

IŞİD’in sorumlularından İlhami Balı hakkındaki soruşturmada yer alan ses kayıtlarında IŞİD çetelerinin Antep’te iletişim büroları üzerinden geniş bir ağ kurduğu, bu ağın sınırdan geçeceklere otel, taksici-kurye gibi olanaklar sağladığı ve tüm bu çalışmalara emniyetin herhangi bir müdahalede bulunmadığı ortaya çıktı

IŞİD çetelerinin sınır hattını lojistik ve çete üyesi geçişinde emniyetin bilgisi dahilinde çok rahat bir şekilde kullandığı, ses kayıtlarıyla da ortaya çıktı. DİHA’nın haberine göre; 2014 yılında emniyet tarafından dinlenen ve 12 yıl boyunca aranmasına karşın “yakalanamadığı” iddia edilen IŞİD sınır emiri İlhami Balı’ya ait ses kayıtları, IŞİD çetelerinin kurduğu ağ ile binlerce kişiyi Antep ve Hatay sınırından nasıl Suriye’ye geçirdiğini gözler önüne serdi.
Ses kayıtlarına göre IŞİD, sınırı geçmek isteyenler için referans gösterecekleri bir iletişim bürosu kurdu. Büroya yapılan bildirimin akabinde buradan alınan şifre ile örgüte katılmak isteyenler, İlhami Balı ile iletişime geçti. Daha sonra ise IŞİD’e çalışan ticari taksiler ve kuryeler aracılığıyla sınırı aştı.
“Başka kişiler değil, iletişim bürosu”
IŞİD’e katılmak isteyenlerin ilk adresi “iletişim bürosu” olara tabir edilen bir numara oldu. Numara ile kurulan irtibat telefon kayıtlarına da yansıdı. 16 Aralık 2014 tarihli bir görüşmede “X erkek şahıs” olarak kayda geçen bir kişi, sınırı geçmek isteyen Uğur Mazlu adlı kişiyi aradı. Ankara’dan geldiklerini söyleyen Mazlu, 5 kişi olduklarının bilgisini verdi. X kişisi “İletişimi aradınız mı abi? İletişimin numarası var, onları aradınız mı?” diye sordu. Mazlu da “Ebu İbrahim’i aramıştım” yanıtı verdi.
X kişisi ise başka kişileri değil, “iletişim bürosu”nu araması gerektiğini şöyle aktardı:
Abi o değil. Şimdi beni kim arıyor biliyor musun? Beni iletişim bürosu var, onlar beni arıyorlar. Sizin telefon numaranızı bana gönderiyorlar ve benim telefon numaramı size gönderiyorlar. Çünkü ben aramızda onla bir şifre var, onlar söylerse ben sizi kabul edebilirim.
X kişisi, bu sözlerinin ardından Mazlu’ya 0537 ile başlayan ve Türkiye hattı olan ancak şu an kullanılmayan bir numara verdi.
Sınırı geçeceklere otel hizmeti
Aynı ses kayıtlarında, geçiş için hava ya da kara yoluyla Antep’e gelenlerin geçiş işlemlerinden önce konaklamalarının da sağlandığı, bunun için belli otellerle çalışıldığı anlaşıldı.
20 Kasım 2014 günü Oleksandr Pushchuk adına ve İstanbul Bağcılar’da bir adres üzerine kayıtlı olan bir telefondan IŞİD çetecisi Balı aranı. Numarasını Ebu Haris adlı kişiden aldığını söyleyen şahıs, 11 kişi olduklarını ve Antep’te Murat Otel’de olduklarını söyledi. Balı da otelin oda numarasını alarak bekleyenlerin yanına birini göndereceğini, onun aracılığıyla sınırdan geçişin yapılacağını belirtti.
Balı, bir başka görüşmede ise Tilmten Otel’de üzerinde para bulunmayan bir kadının otelden alınması talimatı verdi.
Taksici ile anlaşmalı taşımacılık
Görüşmelere yansıyan bir diğer unsur da taksici ve kurye ağları. 18 Kasım 2014 tarihinde 09.55’te yapılan bir görüşme kaydında Balı, taksiye binen ve “misafir” olarak adlandırılan kişilerin geçişleri için taksicilerle görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede Balı’dan herhangi bir ses gelmeden taksicinin “Abi arkadaşları caminin oraya mı getireceğim?” diye sordu. Taksiciye “Elbeyli’ne getirecen” diyen Balı, taksiciden “Tamam işte caminin ora demi Elbeyli Cami’nin ora” yanıtını alınca, taksiciyi onayladı. Bu sırada taksici, ‘Ebubekir’ kod ismiyle tanınan Balı’ya “Abi Ebubekir sen değil miydin?” diye sorarken, görüşmedeki bu diyalog taksicinin Balı ile iletişimde olduğunu ve geçişler için belirlenen noktayı dahi bildiğini de gözler önüne serdi.
Geçiş noktaları Deva Otel, halı saha
Antep’e gelenlerin durmaksızın geçişlerinin sağlanması noktasında kuryelere ulaşmak için daha önceden belirledikleri noktalar da yine bu telefon görüşmelerine yansıdı. Bunlardan birisi Deva Hastanesi olarak kayıtlara geçerken, kimi zaman Elbeyli girişinde bulunan bir petrol ofisi ve aynı muhitte bulunan bir halı sahanın da geçişler için toplanma noktası olarak kullandığı anlaşılıyor.
Sınır hattında ‘Kuşçu Memed’ son adres
Bu ağ üzerinden sınır hattına kadar ulaşan çete üyelerinin büyük bir bölümü doğrudan kuryeler aracılığıyla sınırdan geçirilerek, Balı’ya ya da onunla birlikte hareket eden diğer çete üyelerine ulaştırıldı.
Bu geçişler için kimi zaman ise sınırın sıfır noktasındaki köylerde doğrudan Balı’ya çalışan Kuşçu Mehmed’in evi kullanıldı. Yine Ankara’dan geldiğini belirterek Balı’yı arayan Sedat Yener isimli bir şahsın da İbrahim’in arkadaşını olduğu, Antep’e geldiği ve sınırı geçmek istediği içeriğine yönündeki görüşmesi de kayıtlara girdi. Balı, kendisini arayan bu kişiden Elbeyli’ye bağlı Beylerbeyi köyündeki Kuşçu Mehmed’in evine geçmesini istedi.
18 Kasım günü gerçekleşen o görüşmede kayıtlara şu şekilde geçti:
Sedat Yener: Elbeyli’nin neresine geleyim?
Balı: Neresini biliyon abi?
Sedat Yener: Vallaha hemen hemen her tarafını biliyorum ya.
Balı: Beylerbeyi.
Sedat Yener: Elbey köyünde de gelebilirim ama geçen hatırlarsan mezarlık için konuşmuştuk, orada jandarma çevirdi bizi, mezarlık olmasında.
Balı: Beylerbeyi’nin oraya gel abi, Beylerbeyi’ni biliyon mu?
Sedat Yener: Beylerbeyi köyünü biliyorum.
Balı: Evet. Kuşçu Mehmed’in direk evine git abi.
(Görüşmede ismi geçen Kuşçu Mehmed, söz konusu tape kayıtlarında onlarca kez ismi geçen IŞİD kuryelerinden birisi. Öyle ki kimi zaman lojistiklerin geçirilmesinde, kimi zaman giriş çıkışlar için yapılan birçok görüşmede Kuşçu Mehmed’in ismi sık sık geçiyor).

Business News