HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

‘C* Yolsuzluk içindir’: A’dan Z’ye Rio Olimpiyatları – Adam Talbot

Polis cinayetlerinden zorla tahliyelere ve çevresel yıkımlara değin Rio’daki Olimpiyat Oyunları, sefalet ve acının alfabe çorbasına neden ol...

Polis cinayetlerinden zorla tahliyelere ve çevresel yıkımlara değin Rio’daki Olimpiyat Oyunları, sefalet ve acının alfabe çorbasına neden olmaktadır


A – Oyunlar öncesinde uygulanan Anti-terör yasaları içindir. Bu, olimpiyatlara karşı düzenlenen siyasal protestoların (ve daha genel olarak protestoların) terör eylemi olarak sınıflandırılabilmesi anlamına gelir.

B – Gayrimenkul kralı Carlos Carvalho tarafından yoksullar için hiçbir alan yokken asil elit için bir şehre dönüştürülen Barra da Tijuca içindir.

C – Yolsuzluk [Corruption] içindir, özellikle metro hattının uzatılmasına dair Rio’daki oyunlar için inşaat taahhüdünün soruşturulmasıyla ilgilidir.

D – Oyunlarda yarışan Uyuşturucudan Kafası İyi Olan [Drugged-up] sporcular içindir, özellikle devlet destekli doping suçlamasının neredeyse ülkenin oyunlardan yasaklanmasına neden olduğu Rusya ile ilgilidir.

E – Eğitim kesintileri içindir, olimpiyat balonuna bütçe ayrılırken fon yetersizliği nedeniyle Rio çevresinde yaklaşık olarak 75 okulu işgal eden kitlesel olarak etkilenmiş öğrencilerle ilgilidir.

F – Sağlık, eğitim ve diğer kamu hizmetleri erozyona uğrarken olimpiyatların gerçekleşmesini sağlamak için Rio Eyaleti’nin tetiklediği Mali [Fiscal] olağanüstü hal içindir.


G – Kelimenin tam anlamıyla pisliklerle dolu olmasına rağmen yelken etkinliklerine ev sahipliği yapacak Guanabara Körfezi içindir.

H – Rio’nun oyunlar sırasında resmi bir sağlık krizi durumunda olacağı anlamına gelen Sağlık [Health] kesintileri içindir. Aralık 2015’te hastaneler yetersiz fonlar nedeniyle kapılarını kapatmak zorunda kaldı.

I – Olimpiyatların, birçok Brezilyalı için kötü gizlenmiş bir darbe lideri olarak görünen biri tarafından açılmasının bir sonucu olarak Başkan Dilma Rousseff’e karşı açılan Görevi Kötüye Kullanma [Impeachment ] davaları içindir.

J – Daha önce yakın balıkçı topluluklarının ticaret kaynağı olduğu için fakat şimdi ana Olimpiyat parkını içeren imar nedeniyle ağır bir şekilde kirlenen Jacarepaguá lagünü içindir.

K – Rio’daki polis Cinayetleri [Killing] içindir. Şehir, oyunlara ev sahipliği yapmaya hak kazandığından beri, yaklaşık 2500 kişi polis şiddeti ile öldürüldü. Bu, içerisinde 10 yaşındaki çocukları da içeren, kentteki tüm cinayetlerin yaklaşık %16’sına tekabül etmekteydi.

L – Açılış tarihi tekrar tekrar ertelenen ve şimdi etkinliklere seyirci taşıması amacıyla açılması için zamanla yarışılan 4. metro Hattı [Line] içindir.

M – Henüz uygulanmayan, favelaları iyileştirecek şehir programı Morar Carioca içindir. Destek kazanmanın bir aracı olarak seçim zamanına yakın sakinlere söz verildi, fakat henüz yürürlüğe konmadı.

N – Rio halihazırda golf sahalarına sahip olmasına rağmen oyunlar için yeni bir golf sahası inşa etmek amacıyla tamamıyla yok edilen Doğal [Natural] koruma alanı içindir.

O – Brezilyalı elitin neden olduğu siyasal ve ekonomik istikrarsızlık nedeniyle yıpratmaya devam eden ülke çapında yolsuzluk soruşturması Lava Jato Operasyonu içindir.


P – Bazı yerlerde başarılı olurken diğerlerinde felaket getiren Rio favelalarının Pasifleştirilmesi içindir. Bazı favelaların Oyunlar sırasında ordu tarafından işgal edilmesi muhtemeldir.

Q – Yasal haklarını kaybetmiş (kaçan köleler tarafından kurulan topluluklar olan) Quilombolar içindir. Olimpiyat gazetecilerinin köyü, Quilombo’da bir köle mezarı üzerine inşa edilmiştir.

R – Rio oyunlara ev sahipliği yapma hakkını kazandığından beri 22.000 ailenin tahliye edildiği, 4.000’inin oyunlar tarafından doğrudan etkilendiği mahveden hazırlıklar olan Yerinden Etmeler [Removal] içindir.

S – İnsanların, favela topluluklarının soylulaştırma ve ele alınmayan polis şiddeti gibi konulara yol açtığını düşünen, siyaset yapıcıları etkilemeye devam eden Stigma içindir.

T – Bu konulardaki payını halihazırda deneyimleyen, önümüzdeki yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapacak olan Tokyo içindir. Bu, sadece Rio ile ilgili bir problem değildir ve ortadan kalkmayacaktır.

U – Ulaşım altyapısındaki yatırımlara rağmen Rio’nun nüfusunun çoğunluğu için yıpratıcı olan Kentsel [Urban] devinim içindir.

V – Yoğun tahliyeler ve “psikolojik savaş” ikliminden etkilenen olimpiyat parkının yanındaki favela Vila Autódromo içindir.

W – Dünya Kupası için temizlenmeden önce Wasteland’da dikilen Favela Do Metro içindir, hâlâ bu alan için hiçbir şey yapılmamıştır.

X – Rio’ya, 2014’teki Brezilya Dünya Kupası’ndaki olduğu gibi, içinde çocuk fahişelerin de olduklarıyla seks yapmaya gelen seyircilerin Müstehcen [X-rated] turizmi içindir.

Y – IOC’nin gençlere değer verdiğine dair ısrarına rağmen olimpiyatlar için şehrin dışına taşımalı olarak gönderilen sokaklarda yaşayan Genç [Young] insanlar içindir.

Z – Oyunlar için gelen gezginler ile yayılabilecek ve küresel sağlık felaketine yol açabilecek olan Zika içindir.

* Yazar C ile İngilizce’de yolsuzluk anlamına gelen Corruption’ı ifade ediyor (ç.n.).


[Roar Magazine’deki 26 Temmuz tarihli İngilizce orijinalinden Diyar Saraçoğlu tarafından Sendika.Org için çevrilmiştir.]

Business News