Daha çocuğun şaşkınlığı geçmeden hanım dürttü böğrüme, sonra
lafı ağzımdan aldı, "temam len, ele güne irezil etme, al şurdan bi kilo
haşgeş yağı, eve varınca yapbecem." dedi
Bugün, Afyon'un kadim çarşı sokaklarını dolaşırken burnuma
sanki bir asır önceden tanıdığım bir koku geldi. Kokunun geldiği tarafta eski
yağ hali var. Hanım'a dedim “sen de güzel bir koku alıyor musun.?” Sokakta
düğün ya da sünnet çeyizi olduğunu sandığımız, merkez köylerden bir düğüncü
grubunu işaret ederek, "buradan geliyor" dedi hanım… Bir müddet burun
kabarttım, sonra "hadi len" dedim ve ekledim; “Bu koku çocukluğumdan
geliyor, anamın çoban pilavı gibi bir yemek yapıyorlar yakında”. Ve yağ hali
istikametine doğru çekiştirdim Muhteşem'i… Muhteşem'in derdi ise bam başka… İçine
su koyup üfürünce blü blü blü… sesleri çıkaran düdüğe takmış kafayı. Çocuk tabii,
önceliği ona vermezsek şanımıza yazık. 2 TL verdim aldım abi. Sonra yağ haline
yaklaştığımızda pilav kokusu yerini kavrulmuş Haşhaş ve kahve kokusuna bıraktı.
Ama benim kafamda, haşhaş yağı ile turunculaşana kadar kavrulduktan sonra içine
cos diye sıcak su dökülen anam rahmetlinin yaptığı bulgur pilavı vardı hala ve
biz ona diğer bulgur pilavlarıyla karışmasın diye Çoban Pilavı derdik. Bir kaç
merdiven çıkıp ıssız çarşının doğu tarafında küçük bir dükkânın önünde durduk. Dükkân
olmasa kokunun peşinden gitme konusunda kararlıydım abi. Benim oğlan yaşlarda
bir gence selam verdikten sonra çoban pilavı bilip bilmediğini sordum, daha
çocuğun şaşkınlığı geçmeden hanım dürttü böğrüme, sonra lafı ağzımdan aldı,
"temam len, ele güne irezil etme, al şurdan bi kilo haşgeş yağı, eve
varınca yapbecem." dedi. O sırada “amca” dedi genç adam, "siz haşgeş
ezmesi mi isteyonuz.?" “Yok yeğen” dedim, “rafine olmadık helal sıkım saf
haşgeş yağı alcem, litresi kaça.?” “Perakende 30 TL’ye size olur” dedi. Bizi
sevmiş olmalı, neden bize diye sormadım abi. Tabii 5 TL’ye yağ alıyoruz biz, o
parada çoluğun çoğun hakkı var, nefsimize vurduk, yemiş gadar olduk sevgili
günlük.
(MUHTEREM DURMUŞ - FACEBOOK)