HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

AKP’lileri mülakatta geçirdi, ödülü Yargıtay üyeliği oldu

AKP’lileri mülakatta geçirdi ödülü Yargıtay üyeliği oldu Yargıdaki torpilli atamalarda bir detay daha ortaya çıktı. Atanan hâkim ve savcı...

AKP’lileri mülakatta geçirdi ödülü Yargıtay üyeliği oldu
Yargıdaki torpilli atamalarda bir detay daha ortaya çıktı. Atanan hâkim ve savcılara mülakât yapan Müsteşar Yardımcısı AİHM’e önerildi, ret alınca Yargıtay’a üye yapıldı…


AKP ile doğrudan teması olan kişilerin yargı atamalarında hatırı sayılır bir yer bulmasının etkileri sürerken yargıdaki skandallara dair yeni ayrıntılar da ortaya çıkıyor. Muhalefet, iktidarın güdümündeki yargıya sert tepki gösteriyor.

Saray’da yapılan atamalarda AKP’li isimlerin hâkim ve savcı olarak görevlendirildiğini ortaya çıkaran CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, dün de konu hakkında açıklamalarda bulundu. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Yarkadaş, “AKP’li avukatları, hâkim ve savcı mülakatında geçiren kişi, Yargıtay Üyesi yapılara ödüllendirildi” dedi.

Mülakat detayı

AKP’li avukatların hâkim ve savcı yapılabilmesi için sınav şartlarında değişikliğe gidildiğini de belirten Yarkadaş, “Önce yazılı sınavdaki 70 puan şartını kaldırdılar. AKP’li avukatların bir çoğu 70 puan alamadığı için bu şart kaldırıldı. Böylece AKP’li avukatlar 40 - 45 saniye süren mülakata sokuldular” dedi.

Mülakatları yapan ekibin başında dönemin Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı’nın olduğunu belirten Yarkadaş, “40 saniyelik mülakatla AKP’li avukatların hâkim ve savcı olmasına sebep olan Bağcı, daha sonra AKP tarafından AİHM’e yargıç olarak önerildi. Ancak AİHM, Basri Bağcı’yı ‘Yetersizdir’ diyerek mülakata bile çağırmadı” diye konuştu.

Bağcı’nın buna rağmen bir süre sonra Yargıtay Üyeliği ile ödüllendirildiğini belirten Yarkadaş “Bu ödül tüm AKP il ve ilçe yöneticilerini hâkim ve savcı atamanın karşılığıdır” dedi. Yarkadaş, “Basri Bağcı’nın mülükatta geçirdiği ve AKP’nin birebir kadroları olan bu kişiler, AKP’yle olan davalara bakıp karar verecekler” ifadesini kullandı.

O gün FETÖ içindi…

Yargıdaki atamalara bir tepki de CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç’tan geldi. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Özkoç, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu’nun atanmasının üzerinden 24 saat dahi geçmeden yeni bir atamayla Yargıtay’da tetkik hâkimi görevlendirildiğini hatırlattı. Deneyimi olmayan kişinin Yargıtay’a atanabilmesinin önünü açan düzenlemenin 2011’de çıkarıldığına dikkat çeken Özkoç, “AKP için sorun yok. O gün FETÖ’nün hâkim ve savcılarının yararlandığı yasadan bugün kendileri yararlanarak, kendi istedikleri kişileri, yakınlarını, kendisine boyun eğenleri, parası olanları, adam bulanları, baba- dayı ağırlığı olanlar bunlardan yararlandırıyorlar” ifadelerini kullandı.