HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

İşgalci İsrail, Toprak Günü yürüyüşüne saldırdı: 15 Filistinli hayatını kaybetti (YENİLENDİ)

İsrail işgal güçleri, Filistin’de 30 Mart Toprak Günü dolayısıyla düzenlenen “Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne saldırdı. İlk belirlemelere göre 15  ...

İsrail işgal güçleri, Filistin’de 30 Mart Toprak Günü dolayısıyla düzenlenen “Büyük Dönüş Yürüyüşü’ne saldırdı. İlk belirlemelere göre 15 Filistinlinin hayatını kaybettiği saldırılarda, yüzlerce kişi de yaralandı…


SON DAKİKA:


Filistin Toprak Günü'nde Gazze Şeridi'nde İsrail askerleri tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısının 15'e yükseldiği bildirildi…

Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistinli şehit ve yararlılar için cumartesi gününü ulusal yas ilan ettiği belirtildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi'ndeki hastanelere ulaştırılan Filistinlilerin sayısının 15'e yükseldiğini belirtti.

Kudra ayrıca aralarında gazdan etkilenenlerin de bulunduğu yaklaşık bin 400 kişinin yaralandığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü daha önce yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun sabah saatlerinde Gazze sınırına top atışıyla düzenlediği saldırıda şehit olan Ömer Vahid Semmur dahil 10 kişinin öldüğünü aktarmıştı.

Filistin’de ulusal yas ilan edildi

Bu arada İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze sınırında yaşanan olaylarda 15 Filistinliyi öldürmesi ve işgal altındaki Batı Şeria’da düzenlenen gösterilere müdahalede orantısız güç kullanması sonucu yaralanan yüzlerce Filistinli için cumartesi günü yas ilan edildi. Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistinli şehit ve yararlılar için cumartesi gününü ulusal yas ilan ettiği belirtildi.

Gazze’de Filistinli grupların çağrısıyla Han Yunus kentinde toplanan Filistinliler, 30 Mart Toprak Günü dolayısıyla “Büyük Dönüş Yürüyüşü” düzenledi.

Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı direnişin sembolü haline gelen Toprak Günü’nün 42. yılında “Büyük Dönüş Yürüyüşü” için İsrail-Gazze sınırındaki tel örgüler çevresinde 6 ayrı bölgede onbinlerce kişi toplandı.

İsrail işgal güçlerinin gerçek, plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla gerçekleştirdiği saldırı sonucu 15 Filistinlinin hayatını kaybettiği, yüzlercesinin de yaralandığı bildirildi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra “Sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi’deki hastanelere ulaşan Filistinli şehitlerin sayısı 15’e yükselirken, yaralı sayısı da 370 oldu” dedi.

Kudra, yaralıların durumuna ilişkin bilgi vermezken, tespit edilen şehitlerin isimlerini “Ömer Vahid Semmur, Muhammed Kemal en-Neccar, Mahmud Ebu Muammer, Muhammed Ebu Ömer ve Ahmed İbrahim Avde” olarak kaydetti.

İsrail işgal güçlerinin sabah saatlerinde Gazze sınırına düzenlediği topçu saldırısında sınırı belirleyen tel örgülere yakın bölgedeki tarlasında çalışan bir Filistinli hayatını kaybetmişti.


İşgal güçleri Batı Şeria’da da saldırdı

Filistin Toprak Günü için işgal altındaki Batı Şeria’nın çeşitli bölgelerinde düzenlenen eylemlere de İsrail güçlerinin saldırdığı bildirildi.

Batı Şeria’nın Ramallah kentine bağlı Batı Mezrası bölgesinde düzenlenen eylemlerde İsrail işgal güçlerinin gerçek, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandığı kaydedildi.

AA’nın haberine göre, İsrail askerlerinin saldırısı sonucu onlarca Filistinli yaralanırken, bazı eylemcilerin olay yerinde ilk yardım ekiplerince tedavi edildiği belirtildi.

Öte yandan Batı Şeria’ya bağlı Nablus’taki Kusra beldesi, Beytullahim’in kuzey girişinde, El-Halil kentinde ve Ramallah’a bağlı El-Bire, Naalayn, Bel’in ve Nebi Salih beldelerinde de benzer eylemler düzenlendi.

Direnişin sembolü: Toprak Günü

İsrail, 30 Mart 1976’da Filistinlilere ait binlerce dönüm araziyi işgal etmişti. Filistinliler olayı protesto etmek için genel grev yapmış, İsrail işgal güçlerinin Dir Hana beldesinde eylemcilere ateş açması sonucu 6 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Bu nedenle Filistinliler her yıl 30 Mart’ta işgale karşı etkinlikler düzenliyor.

1976 olayları İsrailli yetkililerle Filistinli kitleler arasında ilk çatışma olması sebebiyle büyük önem taşıyor.

Toprak Günü olarak anılan bu olay, İsrail’le Filistin arasındaki çatışmanın kaynağı olan toprak konusunda Filistinlilerin sebatının simgesi olarak görülüyor.

Filistin Toprak Günü’nün geçmişi “Nakba” olarak bilinen 1948’de İsrail’in kurulması ve sonrasındaki olaylar zincirine kadar uzanıyor.

Business News