HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

2 kişi hastanede mi öldürüldü? Ambulanslar engellendi mi? Medya neden susuyor? SURUÇ'TA ASLINDA NELER OLDU?

Urfa Suruç’ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, esnaf ziyareti yaparken Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnaf “Size verecek oyumuz yok” di...


Urfa Suruç’ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, esnaf ziyareti yaparken Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnaf “Size verecek oyumuz yok” diyerek tepki gösterdi. Yıldız’ın akraba ve korumaları ile Şenyaşar’ın akrabaları arasında kavga çıkarken, AKP’liler kaleşnikof silahlarla ateş açtı. Şenyaşar’ın bir oğlu açılan ateş sonucu, Şenyaşar ve diğer oğlu da gittikleri hastanede öldürüldü. AKP’li Yıldız’ın kardeşi ve koruması da kaldırıldıkları hastanede yaşamını yitirdi. Valilik ise ölü sayısını üç olarak duyurdu… 


Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP MYK üyesi ve Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, akrabaları, partilileri ve korumaları ile birlikte esnaf turuna çıktı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; Yıldız esnaftan oy isterken, Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnaf “Size verecek oyumuz yok” diye tepki gösterdi. Şenyaşar’ın tepkisi üzerine Yıldız’ın akrabaları ve korumaları ile Şenyaşar’ın akrabaları ve diğer esnaf arasında önce tartışma yaşandı.

Tartışmadan bir süre sonra AKP’li Yıldız’ın adamları kaleşnikof silahlarıyla çarşıya gelerek Şenyaşar’ın dükkanına ve diğer esnafa ateş açtı.

Ajans Urfa’nın haberine göre; Şenyaşar da gruba dükkanından kendi uzun namlulu silahıyla karşılık verdi.

Silahlı çatışma sonucu Hacı Esvet Şenyaşar’ın oğlu Celal Şenyaşar yaşamını yitirirken, 5’i esnaftan 2’si AKP’li gruptan 7 kişi de yaralandı.

İkinci saldırı hastanede: Şenyaşar linç edilerek, oğlu kafasına oksijen tüpü vurularak öldürüldü

Yaralılar Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, kısa süre sonra hem Hacı Esvet Şenyaşar ve akrabaları hem de AKP’liler hastanede karşı karşıya geldi. Şenyaşar, burada AKP’li grubun ikinci saldırısına uğradı.

Mezopotamya Ajansı’nın hastane çalışanlarına dayandırdığı bilgiye göre; Hacı Esvet Şenyaşar hastane kapısında linç edilerek, diğer oğlu Mehmet Şenyaşar ise yaralı olarak getirildiği hastane içinde oksijen tüpü kafasına vurularak öldürüldü.

Urfa’daki Mehmet Akif İnan Hastanesi’ne kaldırılan Yıldız’ın kardeşi Mehmet Ali Yıldız ile bir korumasının da yaşamını yitirdiği belirtildi.

Valilik ölü sayısını 3 olarak duyurdu

Ajans Urfa sitesi AKP’li vekilin korumasının öldürüldüğü bilgisini haberinde geçirmedi.

Şanlıurfa Valiliği ise yaşananlarla ilgili açıklamasında 3 kişinin öldüğünü, 9 kişinin yaralandığını ileri sürdü. AKP’lilerin silahlı saldırısının “iki grup arasında çıkan olay” olarak nitelendirildiği açıklama şöyle:

14.06.2018 günü saat 15.56 sıralarında ilimiz Ak Parti Milletvekili sayın İbrahim Halil Yıldız, yanındaki grup ile birlikte Suruç ilçe merkezinde gerçekleştirdiği esnaf ziyareti sonrasında iki grup arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi neticesinde çıkan olayda, biri Sayın Milletvekilinin yakını olmak üzere 3 kişi hayatını kaybetmiş 9 kişi de yaralanmıştır. İkisinin durumu ağır olan yaralılardan beşi Sayın Vekilin yakınlarından oluşmaktadır. Yaralılar Suruç Devlet Hastanesi ve Şanlıurfa’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınmış olup, olay yerinde geniş güvenlik önlemleri alınmıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturmalar başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

CHP İlçe Başkanı: “Baba-oğul hastanede katledildi”

T24’ün haberine göre; CHP Suruç İlçe Başkanı Servet Gören de Hacı Esvet Şenyaşar ile oğlunun hastanede katledildiği bilgisini doğruladı.Gören şöyle konuştu:

brahim Halil Yıldız ve kardeşleri bir esnafın, tuhafiyecinin dükkanına giriyor. Esnaf da duruma tepki gösterince silahlı kavga çıkıyor. Onlar da saldırıyor. Hastaneye götürülen baba ve oğlu da orada katledildi.

CHP Milletvekili Ceyhun İrgil de olayların basına yansıtıldığı gibi olmadığını söyleyerek sosyal medya hesabından tepki gösterdi:

Suruç İlçe Başkanımız ile görüştüm.

Suruç'daki olay basına yansıtıldığı gibi değil.

Bu ölümleri bile seçim için kullanmak isteyenler gerçekler ortaya çıkınca utanabilirler, diyeceğim. Ama sanırım utanmazlar.

Zira bu ölümleri bile önemsemeyip, seçime yönelik açıklama yapıyorlar

HDP’den iki günlük yas

HDP, yaşanan saldırı ve ölümler nedeniyle Suruç’ta yas ilan etti ve iki gün boyunca seçim çalışması yapmama kararı aldı.

İktidar Suruç’ta AKP’lilerin dışındaki ölümlerde sorun görmedi

Suruç’taki silahlı çatışma ve ölümler sonrası ilk açıklamalar gelmeye başladı. Binali Yıldırım “PKK sempatizanı kaydı”, Süleyman Soylu “kurgu” iddiasında bulundu. İbrahim Kalın ve Fatma Betül Sayan Kaya, sadece AKP’li Yıldız’ın kardeşinin ölümünden söz ederken karşı taraftan öldürülenleri yok saydı. Kılıçdaroğlu ve HDP’nin açıklamalarında ise itidal ve provokasyona gelmeme vurgusu vardı

Suruç’ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın seçim çalışması sırasında AKP’liler ile esnaf arasında yaşanan tartışma silahlı çatışmaya dönüştü. Esnaf Hacı Esvet Şenyaşar’ın bir oğlu çatışmada, diğer oğlu yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kafasına oksijen tüpüyle vurulması sonucu, kendisi de AKP’liler tarafından linç edilerek öldürüldü. AKP’li Yıldız’ın kardeşi ile koruması da silahlı çatışmada yaşamlarını yitirdi.

İktidar cephesi, ölüm haberlerinin ardından yaşananları tek taraflı ve hedef gösteren bir dil kurmaya başladı.

Yıldırım’dan “PKK sempatizanı kaydı”, Soylu’dan “kurgu” iddiası

Binali Yıldırım, çarşı içinde dükkan sahibi olan esnaf için “PKK sempatizanı oldukları yönünde polisin kayıtları var, tespitleri var” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da “Bu ziyareti yapmadan önce kurgulanmış, esas itibarıyla bu saldırıda hazırlanmış bir durum söz konusu” iddiasında bulundu.

Kalın ve Kaya sadece AKP’li vekilin kardeşinin ölümünü gördü

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada saldırıyı kınarken, sadece AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın kardeşinin yaşamını yitirmesinden söz etti ve sadece Yıldız ailesine başsağlığı diledi.

NTV canlı yayınında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya da benzer bir biçimde “Yıldız’ın kardeşini kaybettiği ve dört ağabeyinin yaralı olduğu bilgisini verdi. İkisi ağır yaralıymış” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: “Artık bu olaylar tarihte kalmalı”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerde insanların farklı görüşleri olduğunu, bu durumda çatışma, yaralama gibi bir tablonun olmaması gerektiğini belirtti, “Umarız gerginlik sona erer. Politikacıların da dikkatli bir dil kullanması gerekiyor. Artık bu tür olaylar da tarihte kalmalı” dedi.

HDP: “Provokasyonlara zemin yaratmayacağız”

HDP’den yapılan ilk açıklamada ise itidal çağrısı yer aldı. Ümraniye’de bir etkinliğe katılan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan şöyle konuştu:

24 Haziran’a günler kala çok üzücü olaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Provokasyonlarla halkın ayaklandırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Urfa Suruç’ta üç kişinin yaşamını yitirdiğinin bilgisini aldık. Bunu yapanları lanetliyoruz. Biz HDP olarak hiçbir provokasyona zemin yaratmayacağız. Parti disipliniyle seçimlerin son gününe kadar hiçbir oyuna gelmeden, bu süreci sakinlikle, disiplin içinde atlatacağımıza inanıyorum. Bu seçim bir savaş seçimi değildir, insanların birbirini öldürecek düzeye gelmemesi gerekir. İnsanlarımız kendi kaderlerini belirleyecekler, herkesin buna saygı duyması gerekir. Biz halkımız kimi seçerse ona saygı duyacağız, karşı taraf da buna saygı duymak zorundadır.

TTB’den ‘Suruç’ta güvenlik açığı’ uyarısı: İki kişi hastanede öldürüldü, ambulanslar engellendi

TTB, Suruç’taki silahlı çatışmayla ilgili yaptığı açıklamada, ölümlerden ikisinin hastanede gerçekleşmesinin büyük bir güvenlik açığı anlamına geldiğine ve ambulansların engellendiğine dikkat çekti, bakanlığı ve valiliği sağlık hizmetinin verilebilmesi için gerekli önlemleri almaya çağırdı

Suruç’ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın seçim çalışması sırasında AKP’liler ile esnaf arasında yaşanan tartışma silahlı çatışmaya dönüştü. Esnaf Hacı Esvet Şenyaşar’ın bir oğlu çatışmada, diğer oğlu yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kafasına oksijen tüpüyle vurulması sonucu, kendisi de AKP’liler tarafından linç edilerek öldürüldü. AKP’li Yıldız’ın kardeşi ile koruması da silahlı çatışmada yaşamlarını yitirdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Suruç’taki silahlı çatışmaya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.

Yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek açıklamasına başlayan TTB, çarşıdaki silahlı çatışma sonrası yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi içinde de saldırıların devam etmesinin büyük bir güvenlik açığı anlamına geldiğini belirtti.

TTB’nin açıklamasına şu ifadeler yer aldı:

Ölümlerden ikisinin hastanede gerçekleşmiş olduğu bilgisi, hastanede ciddi bir güvenlik açığı olduğunu ortaya koymaktadır. Aynı zamanda yaralıların çevredeki devlet hastanelerine sevki için 112 ambulanslarının hizmet vermesinin engellendiğini de öğrenmiş bulunmaktayız.

Yaşanılan bu kaygı verici olay, hastanenin sağlık hizmeti vermesinin engellendiğini ve başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanamadığını göstermektedir.

Sağlık Bakanlığı’nı ve Şanlıurfa Valiliği’nin bir an önce bölgedeki sağlık kurumlarının hizmetlerini yapabilmesine yönelik gerekli önlemleri almasını ve kamuoyunu tatmin edici bir bilgilendirme yapmasını talep ediyoruz.


Suruç’ta esnaf ile oğlunun öldürüldüğü hastanede kameraları kim tahrip etti?

Suruç’ta AKP’lilerle silahlı çatışma yaşayan esnaf baba-oğulun hastanede öldürülmesi “güvenlik” sorularını doğururken, TİHV Başkanı Şebnem Korur Fincancı hastaneden tahrip edilmiş bir kamera fotoğrafını “Suruç’da hastanede kameralar tahrip edilmiş, saldırı planlı görünüyor!” notuyla paylaştı

Suruç’ta AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın seçim çalışması sırasında AKP’liler ile esnaf arasında yaşanan tartışma silahlı çatışmaya dönüştü. Esnaf Hacı Esvet Şenyaşar’ın bir oğlu çatışmada, diğer oğlu yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kafasına oksijen tüpüyle vurulması sonucu, kendisi de AKP’liler tarafından linç edilerek öldürüldü. AKP’li Yıldız’ın kardeşi ile koruması da kaldırıldıkları hastanede yaşamlarını yitirdi.

Baba-oğulun hastanede öldürülmesi, sağlık hizmetinin güvenli sunulmasına ilişkin soru işaretleri doğururken ve TTB de bakanlık ile valiliği derhal sağlık hizmeti sunulabilmesini sağlayacak önlemleri almaya çağırırken, hastanenin kameralarının tahrip edildiği iddiası gündeme geldi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sosyal medya hesabından tahrip edilmiş bir kamera fotoğrafını “Suruç’da hastanede kameralar tahrip edilmiş, saldırı planlı görünüyor!” notuyla paylaştı.

CHP Milletvekili Ceyhun İrgil’den üç Suruç sorusu

Suruç’ta AKP’liler ile kendilerine tepki gösteren esnaf arasında çıkan silahlı çatışmayı iktidarın gerek temsilcileri gerekse de medyası yaşananları “AKP’lilere saldırı” şeklinde sunmaya çabaladı. CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil ise Sendika.Org’un haberini paylaşarak yaşananlarla ilgili yanıtlanması gereken üç noktaya dikkat çekti, ardından da “Çok karışık konu” yorumu yaptı. İrgil’in soruları şöyle:

Suruç'ta tüm basın "AKP'ye saldırı" diye veriyor

Sorular

1. Bir insan kendi dükkanında gelen heyete silahla saldırır mı?

2. Saldırdı diyenlerden 3 ölü, saldırılanlardan ise bir ölü var

3. Saldırdı denenler yaralı hastaneye gidiyor, hastanede intihar mı ettiler?

Çok karışık konu