HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın tarikat bağlantısı

Yeni sistemin ilk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Nakşıbendi tarikatının kolu olan İskenderpaşa cemaatine yakınlığı tartışılıyor… ...

Yeni sistemin ilk Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Nakşıbendi tarikatının kolu olan İskenderpaşa cemaatine yakınlığı tartışılıyor…


AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı bakanlar arasında dikkat çeken isimlerden biri Sağlık Bakanı olarak atanan Fahrettin Koca oldu. Nakşibendi tarikatının kolu olan İskenderpaşa cemaatine ait olduğu iddia edilen Medipol Üniversitesi ve Hastanesi’nin kurucusu olan Koca, aynı zamanda Erdoğan’ın “aile hekimi” olarak da tanınıyor.

Odatv'de yer alan habere göre Sağlık Bakanlığı'ndaki tarikat ve cemaat yapılanması uzun zamandır tartışılıyor. Nakşıbendi Tarikatı’nın kolu olan Adıyaman merkezli Menzilcilerin Sağlık Bakanlığındaki yapılanmasının boyutları gündemdeki yerini korurken, Erdoğan’ın yeni bakan olarak bir başka Nakşıbendi kolu olan İskenderpaşa cemaatine yakınlığıyla bilinen Fahrettin Koca’yı ataması dikkat çekti.

FAHRETTİN KOCA KİMDİR?

1965’te Konya’da doğan, ilk ve orta öğrenimini doğduğu kentte, liseyi Bursa Erkek Lisesi’nde bitiren Koca, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni 1988’de tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı.

İhtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda tamamlayarak 1995’te Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olan Koca, çeşitli sağlık kurumlarında hekimlik ve medikal direktörlük görevlerinde bulundu. 2009’a gelindiğinde Haksağ Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin yönetim kurulunda İskenderpaşa cematinin trafik kazasında hayatını kaybeden lideri Mahmud Esad Coşan’ın oğlu ve cemaatin yeni lideri Nureddin Coşan ile birlikte olan Fahrettin Koca başkanlığında, bugünkü adıyla Türkiye Sağlık, Eğitim ve Araştırma Vakfı’nı (TESA) kuruldu. Medipol Üniversitesi’nin kurulma girişimi de başladı. YÖK tarafından 2009 Haziran’da yapılan duyuruda, “İstanbul’da Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin hükümlerine tabi olmak üzere, kamu tüzel kişiliğine sahip İstanbul Medipol Üniversitesi adıyla bir vakıf üniversitesi kurulmuştur” ifadeleri kullanıldı. Mayıs 2009’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ‘kamu yararına dönük’ eğitim hizmetlerinde kullanılması koşuluyla Maliye Bakanlığı’na devredilen TEKEL’in Unkapanı’nda bulunan binası üniversiteye 49 yıllığına tahsis edilen ilk yer oldu. Mayıs 2009’da ‘eğitim hizmeti için kullanılacak’ denilen alan, Temmuz 2009’da jet hızıyla kuruluşu tamamlanan Medipol Üniversitesi’ne verildi. 2010’da ise TEKEL arazisinin ardından Beykoz Kavacık’ta bulunan yaklaşık 220 bin metrekarelik arazinin imar planlarının değiştirilmesi ve tahsisi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi karar aldı. Kavacık’ta da Medipol Üniversitesi’nin kampusu kuruldu. Ayrıca Medipol Üniversitesi’nin Halkalı’da da bir hastanesi bulunuyor.

Koca’nın başkanlığında kurulan TESA’nın yönetim kurulunda İskenderpaşa cemaatinin önemli isimlerinden Zeki Ağralı da Genel Sekreter görevini yürütüyor. (CUMHURİYET)

VİDEO