HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Diyarbakır'da da polis engeli vardı: "Toplanmamızdan da dağılmamızdan da korkuyorlar" (FOTO HABER)

8 Mart Dünya Kadınlar Günü pek çok şehirde kutlandı. Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde Park Orman'da bir aray...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü pek çok şehirde kutlandı. Diyarbakır’da Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde Park Orman'da bir araya gelen kadınlar polis engeliyle karşılaştı.


Diyarbakır’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için toplanan kadınlar, iki farklı noktada polis ablukasına alındı. Kadınların birleşmesine ve yürüyüş yapmasına izin verilmezken, oturma eyleminin ardından dağılmalarına da izin verilmedi. HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, “Toplanmamızdan da dağılmamızdan da korkuyorlar. İşte bu kadar korkaksınız” dedi. 

İki farklı noktada polis ablukası altına alınan kadınların birleşmesine ve yürüyüş yapmasına izin verilmedi.

“Kadınlara değil katillere barikat” diyerek ablukayı protesto eden kadınlar, erkek şiddeti nedeniyle hayatını kaybeden kadınların isimlerini haykırdı.

Gözaltında kaybolan yakınlarını ve faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayan Barış Anneleri de eylemdekini yerini aldı.

Polis ablukasında sık sık “Jin jiyan azadî”, “Direne direne kazanacağız”, “Kadınlara değil katillere barikat”, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Amedspor yalnız değildir” ve “Hükümet istifa” sloganları atıldı.

Ablukadan çıkamayan kadınlar, Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitiren kadınlar ve erkek şiddeti nedeniyle hayatlarını kaybeden kadınlar için mum yaktı.

Kadınların yürüyüş için yaptığı müzakere de sonuçsuz kalınca oturma eylemi gerçekleştirildi.

Ablukayı protesto eden Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz, “Bugün burada kadınlar olarak depremde yitirdiğimiz bütün canları anmak ve kadınlar olarak asla size boyun eğmeyeceğimizi söylemek için toplandık. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü her zaman kadınlara düşmanlığıyla, Kürt halkına düşmanlığıyla övünen bir emniyet müdürü olduğunu bilsin. İnsanlar hala acılarını unutmamışken, depremin yaraları hala kanıyorken istifa etmek yerine kadınları engelliyorlar. Kadınlar asla geri adım atmayacaklar. Kadınlar her koşulda acılarını, yaralarını birlikte saracak ve sizden hesap soracak. Biz açıklama yapmayacağız ve oturma eyleminden sonra dağılacağız” dedi.

Yaklaşık iki saat süren eylemlerin ardından dağılma kararı alan kadınların alandan çıkmasına da izin verilmedi. Milletvekillerinin alandan ayrılabileceğini ancak geri kalan kadınların ana grup dağılmadan çıkmasına izin vermeyeceklerini söyleyen polislere tepki gösteren kadınlar, “Milletvekili, avukatı, öğretmeni yok hepimiz kadınız” diye konuştu.

Kadınlar dağılmadan alandan çıkmayacaklarını söyleyen HDP’li Aydeniz ile polisler arasında gerginlik yaşandı. “Dağılmamıza bile engel oluyorsunuz, işte bu kadar korkaksınız” diyen Aydeniz, “Bütün dünya Diyarbakır Emniyeti'nin nasıl ırkçı olduğunu, nasıl kadın düşmanı olduğunu gördü. Toplanmamızdan da dağılmamızdan da korkuyorlar. Devlet ne için var? Baskılamak, barikat kurmak, kadınları katletmeyi cezasız bırakmak için var. Ama devlet enkazı kaldırmak, çadır götürmek, su götürmek için yok. Devlet binlerce insan enkazın altında haykıra haykıra donarak ölürken yok” diyerek tepki gösterdi.

Yapılan müzakerenin ardından kadınlar gruplar halinde alandan çıktı ve eylem sona erdi. (DUVAR)












Business News