HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Öfkeliyiz, yastayız, buradayız!" diyerek sokaklara çıktılar: "Hükümet istifa", "Enkazı yaratanlar enkaz olacak" (VİDEO / FOTO HABER)

İstanbul 21. Feminist Gece Yürüyüşü için Cihangir Caddesi'ne ulaşmak isteyenler Beyoğlu'nun birçok yerini mora boyadı. Rengarenk döv...

İstanbul 21. Feminist Gece Yürüyüşü için Cihangir Caddesi'ne ulaşmak isteyenler Beyoğlu'nun birçok yerini mora boyadı. Rengarenk dövizleriyle Cihangir Katlı Otoparkı önünde bir araya gelenler, Karaköy yönünden gelmeye devam edenleri bekledi. Eylem sloganlarla başlarken depremler konuşmalarda ana gündem oldu. 


Saat 20.00'de herkes telefonlarının ışıklarını açarak depremlerde hayatını kaybedenler anıldı. Eylemin devamında katledilen kadınların isimleri sayılarak "Burada" denildi. Hayatını savunduğu için cezaevinde olanlar da sayılarak "Burada" denildi. "Feminist isyan" yazılı pankart da elden ele dolaştırıldı. 

Sık sık "Hükümet istifa" sloganının da atıldığı eylemde "Feminist dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan" diyenler Cihangir Caddesi'nde Karaköy'den gelenleri karşıladı. Binlerce kadın ve LGBTİ+, sloganlarla eylemlerini Cihangir Caddesi'nde sürdürdü. Basın açıklamasının da okunmasının ardından dağılmak istemeyen bir grup kadın otoparkın hemen yanındaki sokakta bulunan polis barikatına yüklendi. 

Caddenin sonunda yolu açan polislere karanlık ve tekin olmayan sokaklardan yürümek istemeyenler tepki gösterdi. Eylemin bittiği tekrar anons edilirken polis otoparkın yanındakilere biber gazı ile saldırdı. Burada çok sayıda kişi gözaltına alınırken bir grup da İstiklal Caddesi'ne çıktıktan sonra dövizleri ile yürümek isteyince gözaltına alındı...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü için saat 19.30’da Taksim’de 21. Feminist Gece Yürüyüşü öncesi kadınlar ve LGBTİ+’lar Beyoğlu ve çevresinde buluştu. Cihangir’in birçok sokağından çıkarak Cihangir Katlı Otoparkı’nın çevresinde bir araya gelenler Karaköy yönünden Cihangir’e ulaşmaya çalışanları bekledi. Karaköy yönünden gelmek isteyen grupların önleri bazı sokaklarda kesildi. Polisler çok sayıda kişinin yürümesini engelledi.

Öğleden sonra Beyoğlu Kaymakamlığı, eyleme yasak kararını duyurmuştu.


Ankara’da kadınlar 8 Mart’a ‘Hükümet istifa’ çığlığıyla çıktı: “Enkazı yaratanlar enkaz olacak” Ankara'da kadınlar 8 Mart Dünya Kadın Günü için Sakarya Caddesi'nde bir araya geldi. "Hükümet istifa" sloganlarının çokça atıldığı eylemde kadınlar depremde yaşamını yitirenleri andı, sorumluluğu olanlara isyan etti!

Ankara Kadın Platformu ve Feminist Gece Yürüyüşü ekibinin ortak çağrısıyla kadınlar Sakarya Caddesi’nde buluştu. Yüzlerce kadın, depremde yaşamını yitirenleri anan, sorumlulara isyan eden dövizleriyle alandaydı. “İsyanımız yasımızı aşıyor, kadın dayanışması yaşatıyor” diyen kadınlar sık sık ‘Hükümet istifa’ sloganını attı.

Barikatlar açıldı

Kadınlar Sakarya Caddesi’nde toplandıktan sonra Yüksel Caddesi’ne yürüyüşe geçince polisler barikat kurdu. Kadınların ısrarı karşısında polis barikatı açtı. Yüksel Caddesi’ne yürünemedi ancak Sakarya Caddesi’nde barlar sokakları boyunca yürüyüş yapıldı.

Yürüyüşün ardından ortak basın metni okundu. 8 Mart’ı her sene coşkuyla kutladıklarını ifade eden kadınlar bu sene depremin ardından 8 Mart’a yas ve öfkeyle girdiklerini belirtti. Yaşamını yitirenler için yasta olduklarını ancak yaşanan ölümlerin engellenebilir olmasından dolayı iktidara karşı isyanda olduklarını söyledi. Açıklamanın ardından sloganlarla meydanda bir süre daha bekleyen kadınlar eylemlerini sonlandırdı.


DİSK’li kadınlardan Beşiktaş’ta 8 Mart eylemi: “Ayaktayız, dayanışmayla değiştireceğiz” DİSK'li kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programları kapsamında Beşiktaş'ta eylemdeydi. Kadınlar "Ayaktayız, dayanışmayla değiştireceğiz" yazılı pankart açarak "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı.

Eşitsizliğe, güvencesizliğe, şiddete, ayrımcılığa karşı Beşiktaş İskele Meydanı’nda bir araya gelen DİSK’li kadınlar “Yaşasın kadın dayanışması” sloganıyla “Ayaktayız, dayanışmayla değiştireceğiz” pankartı açtı. (SENDİKA.ORG)


















 

Business News