Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Hopa'da halk öldürülen köylü Reşit Kibar için sokağa çıktı! (VİDEO)

Borçka'da orman katliamına engel olmak isteyen köylü Reşit Kibar'ın, "taşeron firma yetkilisi" olduğunu iddia eden saldırg...


Borçka'da orman katliamına engel olmak isteyen köylü Reşit Kibar'ın, "taşeron firma yetkilisi" olduğunu iddia eden saldırgan tarafından vurularak öldürülmesini Hopa halkı sokaklara dökülerek protesto etti.

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Çifteköprü’deki Cankurtaran mevkiinde “Konaklamalı Mesire Alanı Projesi” kapsamında bugün iş makineleri ormanlık alana girdi.

Köylüler, ağaçlarının kesilmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek iş makinelerine engel olmaya çalışınca projeyi yürüten şirketle bağlantılı olduğu iddia edilen Muhammet Ustabaş, köylülere silahla saldırdı.

Saldırıda üç kişi yaralandı. Ağır yaralanan Reşit Kibar, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

Artvin Çevre Platformu'nun, bugün 18.30’da Yüksel Caddesi’nde eylem çağrısına katılan Hopa halkı, silahlı saldırıda öldürülen Reşit Kibar için sokağa çıktı. Basın açıklamasının ardından Hopa-Batum karayolu trafiğe kapatıldı.


NE OLMUŞTU?

Artvin’de köylülerin orman nöbetine silahlı saldırı: 1 ölü, 2 yaralı!

Ağaçlarının kesilmesine engel olmaya çalışan köylülere ateş eden şahıs, olay yerinden koşarak uzaklaştı.

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Çifteköprü’deki Cankurtaran mevkiinde “Konaklamalı Mesire Alanı Projesi” kapsamında bugün iş makineleri ormanlık alana girdi.

Köylüler, ağaçlarının kesilmesine izin vermeyeceklerini söyleyerek iş makinelerine engel olmaya çalışınca projeyi yürüten şirketle bağlantılı olduğu iddia edilen Muhammet Ustabaş, köylülere silahla saldırdı.

Saldırıda üç kişi yaralandı. Ağır yaralanan Reşit Kibar, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi.

“Hedef alarak ateş ediyor”

Hopa’da gazetecilik yapan Atakan Asılbay, saldırıyı bianet'e şöyle anlattı:

“Proje kapsamında orman ihalesini alan Muhammed Ustabaş. Ustabaş, bu sabah ağaç kesimi yapmak için iş makineleriyle ormana gidiyor. Köylüler de onu durdurmak için aynı alana gidiyor ve burada bir arbede yaşanıyor. Ustabaş, arbede sırasında ilk olarak havaya ateş ediyor. Sonra biraz uzaklaşınca bu kez, köylülerin üzerine doğru hedef alarak ateş ediyor. O sırada da üç kişi yaralanıyor. Yaralananlardan biri Reşit Kibar. Köylülerin aktarımına göre, Ustabaş sonrasında jandarmanın yanından koşarak uzaklaşıyor. Şahıs şu an hâlâ kaçak.

“Muhammed Ustabaş, köyde Yunus Merttürk'ün adamı olarak biliniyor. Köylüler oldukça tepkili. Bazı köylüler, Faruk Çelik'in Orman Bölge Müdürü'nü arayarak Yunus Bey'in işinin 'neden hâlâ çözülemediğini' sorduğunu iddia ediyorlar. Ayrıca, Reşit Merttürk'ün (Borçka İl Genel Meclis Üyesi) de bu işin içinde olduğunu ve olayların bu kişiler yüzünden vuku bulduğu söyleniyor. Köylüler daha önce birçok kez uyarılmış. Yaralıların durumu ise şu an iyi. Hopa Devlet Hastanesi'ndeyiz.”

“Bir tane işlem yapmadılar”

Ağaçların kesilmesine karşı çıkan ve kendisi de 7 Temmuz’da gözaltına alınan köylülerden Dursun Ali Koyuncu, saldırıya giden süreci şöyle anlattı:

“Hopa Karakolu’na gittik. Muhtarımızı bile tehdit ettiler. Muhtarı tehdit etmek nedir? Ama olur mu? Onlardan değilse muhtar da muhtar değildir. Suç duyurusunda bulunduk. İnsan gibi dilekçe verdik. Tam 10 tane dilekçe verdik. Yaza yaza elimiz yoruldu. Parayla adam tuttular dedik. İsim verdik: Taylan Güven, Muhammed Ustabaş dedik. Bir tane işlem yapmadılar. Bugün, o makine olay yerine jandarma güvenliği olmadan nasıl geliyor? Bunun cevabını verebilir misin bana? Kaymakamlık nasıl jandarma koruması olmadan gönderiyor? Çünkü Faruk Çelik restoranda, Bünyamin ve Eşref Merttürk’ü yanına topladı. Orman Bölge Müdürünü arıyor Çelik, diyor ki ‘Müdürüm, niye Yunus Merttürk’ün işini bekletiyorsun?’

Yerel basından: "Faruk Çelik, yeni projeler için bugün Borkça’da iş insanı Yunus Merttürk’ün misafiriydi." (23 Eylül 2023)

“Valiliğe suç duyurusunda bulunuyoruz, CİMER’e yazıyoruz; takipsizlik kararı veriliyor. Savcının kendisine söyledim ben. Savcı bana ‘Sen kimsin?' diyor.”

Hopa Cankurtaran'da turizm tesisi yapmak üzere ağaç kesim ihalesini ve tesis yapma iznini alan Yunus Merttürk, Kocaeli Kartepe merkezli bir şirketler grubunu yönetiyor. Artvinli Merttürk, Kocaeli'de yaşıyor. Gülaş İnşaat, Gülaş Makine, Yapısoy beton gibi şirketlerin sahibi olan Merttürk, AKP'ye yakınlığı ile dikkat çeken bir isim. 

Artvin Cankurtaran mevkiinde doğa turizmi adı altında orman parkı projesi için ihale yapıldı.

Köylüler, ormanlarının talan edileceği kaygısıyla projeye karşı gerekirse nöbet tutacaklarını ifade etmişlerdi. Köylülerin bir endişesi de ihaleyi alan grubun daha önce bir taş ocağı ihalesi alması.

Projeye karşı mücadele yürüten S.S. Çifteköprü Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Cankurtaran Savunması, bölgedeki ağaçların kesimi için damgalanmasına tepki göstererek 7 Temmuz’da “Baltanı al gel, damgaları sökelim” diyerek bir araya gelmişti.

Ağaçların kesilmesine karşı çıkan köylülerden Dursun Ali Koyuncu ve Ali Şükrü Kibar aynı gün akşam saatlerinde gözaltına alınmıştı.

Köylüler son olarak 9 Ağustos’ta projeye karşı bilgilendirme toplantısı yapıp “projeye geçit vermeme” kararı almışlardı. (BİANET)

Hiç yorum yok

SON YAZIDAN