HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Her yer Hopa, hepimiz Metin'iz"

1 Mayıs 2011’de Tayyip Erdoğan’ın Hopa’ya gitmesi sonucu yaşanan polis saldırısında katledilen Metin Lokumcu, ölümünün birinci yıldönümünd...



1 Mayıs 2011’de Tayyip Erdoğan’ın Hopa’ya gitmesi sonucu yaşanan polis saldırısında katledilen Metin Lokumcu, ölümünün birinci yıldönümünde ülkenin dört bir yanında eylemlerle anıldı. Pek çok ilde AKP il başkanlıklarına yürüyüşler gerçekleştirildi. Eskişehir’deki basın açıklamasına ise İmamın Ordusu saldırdı, onlarca kişi yaralandı 

Eskişehir 
Eskişehir’de saat 18.00’da İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan Emek ve Demokrasi Güçleri, “Hepimiz Metin’iz, hepimiz eşkıyayız”, “Tek yol sokak, tek yol devrim”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla AKP İl Binası’na doğru yürüyüşe geçti. Kitlenin önü dün (30 Mayıs) akşam Eskişehir Kadın Platformu tarafından yapılan eylemde olduğu gibi Yunus Emre Caddesi üzerinde polis tarafından kesildi. 

TOMA ve panzerler eşliğinde kurulan barikat karşısında AKP’ye yürümek istediklerini söyleyen Emek ve Demokrasi Güçleri’ne bir süre sonra polis saldırısı gerçekleşti. Saldırıda gözaltına alınan olmazken, 20’ye yakın kişi yaralandı. 

Biber gazı, cop ve kalkanlarla yapılan saldırının ardından grup, İki Eylül Caddesi’ne yürüyerek tramvay yolunda basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında “Metin Lokumcu’ya sözümüz devrim olacak” denildi. 







Ankara 
Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri, geçtiğimiz yılın aynı günü, aynı saatinde aynı yerde bir araya gelerek yine AKP İl Başkanlığı’na yürüdü. Bine yakın kişinin katıldığı eylemde Metin Lokumcu ve Hopa direnişinin yanı sıra geçtiğimiz günlerde polisin biber gazlı saldırısı sonucu öldürülen Çayan Birben de unutulmadı. “Beni de alın, memleket kurtulsun” ana pankartının yanı sıra KESK Ankara Şubeler Platformu “Hava-İş grevi haktır, engellenemez” pankartı da taşıdı. Ankara Halkevleri ise dev bir Metin Lokumcu pankartıyla yürüyüşe katıldı. 

AKP İl Binası’nın önünde KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mevlüt Çakmak basın açıklamasını okudu. Hopa direnişini ve yargılama sürecini hatırlatan Çakmak şöyle konuştu: ”AKP’nin herkesi susturarak, boyun eğdirerek kurduğu tekelci iktidar karşısına dikilip ‘Beni de alın, memleket kurtulsun’ diye meydan okuyan Metin Lokumcu’nun sesi direnenlerin sesi ve gücü oldu. O yüzden şimdi Metin olmanın tam zamanıdır. Çünkü Metin Lokumcu, insanların yüreğine zorbalıkla korku salanlara, şükürcülükle gönüllü kulluk düzeni kuranlara karşı Karadeniz’in dalgaları kadar özgür bir yaşamı savunan yüreği dağların doruğunda bir eşkıyaydı”

Basın açıklamasının ardından eylem sona ererken, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve Genç Umut üyeleri “Tek yol sokak, tek yol devrim” sloganlarıyla panzerlerin üzerine yürüdü. Polisin tedirginlik yaşadığı gözlenirken, Halkevleri üyeleri bu sloganın AKP’nin zihnine kazınana kadar atılmaya devam edeceğini açıkladı ve eylemini sonlandırdı. 










Kocaeli 
Kocaeli Halkevleri tarafından düzenlenen ve Öğrenci Kolektifleri ile birlikte pek çok siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin de destek verdiği anma etkinliğine yaklaşık 150 kişi katıldı. “Metin Lokumcu onurumuzdur” pankartının taşındığı yürüyüşte HES karşıtlığına yönelik dövizler de yer aldı. 

Kocaeli’de İnsan Hakları ve Demokrasi Parkı’nda Metin Lokumcu ve diğer devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından basın açıklaması okundu. Basın açıklamasını okuyan Halkevleri GYK üyesi Metin Kaya, AKP’nin ülkeye sunduğu adaletin bir ucubeden ibaret olduğunu söyledi. Aradan geçen bir yılda Metin Lokumcu’nun katillerinin yargılanmadığını hatırlatan Kaya, Hopa’da ve Ankara’da gözaltına alınanlara işkence yapanların, Dilşat Aktaş’ı öldüresiye dövenlerin yargılanmadığının da altını çizdi. Kaya sözlerini ”Ancak AKP’ye karşı direnenler halka karşı silaha dönüştürülen özel yetkili mahkemelerle, Terörle Mücadele Kanunu ile karşı karşıya kalmıştır” diyerek tamamladı. 








Hatay 
Hatay’daki Metin Lokumcu anmasının ve Hopa direnişinin yıldönümü, “Her yer Hopa, her yer direniş” denilerek karşılandı. Eğitim-Sen Hatay Şubesi önünde bir araya gelen KESK, İHD, Hatay Halkevi, HDK, ÖDP ve TKP üyeleri, Ulus Meydanı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Hatay Halkevi Başkanı Eylem Mansuroğlu”Metin Lokumcu’yu ülkenin dört bir yanında yürüttüğümüz mücadelelerle yaşatacağız ve Metin Lokumcu’nun katili AKP’den hesap soracağız" denildi. 




Bolu 
Hopa direnişinin birinci yılında Bolu Eğitim-Sen’de bir basın toplantısı düzenlendi. KESK Şubeler Platformu, Bolu Halkevi, ÖDP, TKP ve EMEP tarafından düzenlenen toplantıda Metin Lokumcu’nun unutulmadığı ve unutulmayacağı vurgulandı. HES’lere karşı verilen mücadelenin her yerde sürdüğünü belirten kurumlar, AKP’nin bütün saldırganlığıyla toplumsal muhalefete saldırarak tahammülsüzlüğünü sürdürdüğünü vurguladı. Açıklama, mücadeleyi sürdürme çağrısı ile sona erdi. 







Sendika.Org/ Eskişehir/Ankara/Kocaeli/Hatay/Bolu

Business News