HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Samsun, Tarsus, Trabzon, Çanakkale, Kocaeli ve İstanbul Sarıgazi: “Hükümet istifa”

Yolsuzluk skandallarının ardından başlayan “hükümet istifa” eylemleri devam ediyor. 29 Aralık günü Samsun, Trabzon, Tarsus, Çanakkale, Ko...

Yolsuzluk skandallarının ardından başlayan “hükümet istifa” eylemleri devam ediyor. 29 Aralık günü Samsun, Trabzon, Tarsus, Çanakkale, Kocaeli ve İstanbul Sarıgazi’de halk sokaktaydı, “Hükümet istifa” taleplerini yineledi
20131229_131703Trabzon’da binler “Hükümet istifa” dedi
Trabzon Dayanışma Platformu çağrısıyla Merkez Postane önünden Meydan Parkı’na bir yürüyüş gerçekleştirildi. 1.500 kişinin katıldığı yürüyüşte sık sık “Bakanlar yetmez hükümet istifa”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “AKP-cemaat hepsi üçkâğıt”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı. Yürüyüşe çevredekiler de alkışlarıyla destek verdi. Yürüyüşün ardından Meydan Parkı’nda bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı Trabzon Dayanışma Platformu adına KESK dönem sözcüsü Muhammet İkinci okudu.
AKP’nin halk düşmanı icraatlarını bir bir sıralayan İkinci, “Siz 11 yıldır bu ülkeyi bir korku imparatorluğuna çevirdiniz.  İleri demokrasi adı altında bir korku, baskı, gözaltı, hukuksuzluk düzeni kurdunuz. Halkın yaşam alanlarına saldırdınız.  Doğamıza, derelerimize, vadilerimize  el uzattınız. Kadınların kaç çocuk doğuracağına, toplumun yaşam biçimlerine müdahale etme hakkını kendinizde buldunuz. KİT’leri özelleştirdiniz. Toplumun tüm muhalif kesimlerini aydınları, gazetecileri, öğrencileri, kamu emekçilerini soruşturmalarla, tutuklamalarla susturmaya çalıştınız. Türlü davalar açtınız. Davaların savcısı oldunuz” dedi.
Başbakan Erdoğan’ın içinde bulunduğu çaresizliği çeşitli hamlelerle örtmeye çalıştığını ifade eden İkinci “Ne bakanların istifası ne kabine değişikliği bu pisliğin üstünü örtemez. Bu hükümetin  meşruiyetini yitirdiği görülmelidir. Bu boğazına kadar pisliğe batmış, çürümüş ve lime lime  dökülen yolsuzluk  düzeninden kurtuluşun  tek yolu direniştir, halk iktidarıdır. Ortaya çıkan tablonun baş sorumlusu sayın başbakandır. İnşa ettiği  tek adam rejimidir. Sayın başbakan nutuk atmayı bırakmalı, istifa edip halka hesap vermelidir” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Basın açıklamasının ardından eylem son buldu.
tarsus1Tarsus: “Polis Tayyip’i yakalasana”
Mersin’in Tarsus İlçesinde Halkevi, ÖDP, Gençlik Muhalefeti, DEV-LİS ve Öğrenci Kolektifleri’nin çağrısıyla Yarenlik Alanı’nda bir araya gelenler kent içinde bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Tarsuslular yürüyüşlerini bir basın açıklamasıyla sonlandırdı. Basın açıklamasını okuyan Yusuf Dönergüneş; 11 yıllık AKP iktidarı boyunca halkın üzerinden tüm çevrelerini zengin ettiklerine değinirken, talan ettikleri emeğimin, kentlerin, mahallelerin, doğanın hesabını soracaklarını söyledi. Eylemde sık sık “polis Tayyip’i” yakalasana”, “Zindanları boşaltın, hırsızlara yer açın” ve “Hükümet istifa, halk iktidara” sloganları atıldı.
yenikentkocaeli Kocaeli Yenikentliler’in eylemleri sürüyor
Kocaeli’ndeki Yenikent Mahallesi’nde bir hafta önce başlayan “Hükümet istifa” eylemleri sürüyor. Yenikent halkı AKP’ye, yolsuzluğa, yalana, talana, zorbalığa karşı dün de eylemdeydi. “Yolu yolsuzluk olanlardan hesap soracağız” diyerek sokağa çıkan Yenikentliler, muhtarlık önünde bir araya geldi. Ellerinde “Bu pisliği halk temizler, memleketi soyanlar AKP’li bakanlar” dövizleri taşıyan Yenikentliler eylem boyunca sık sık “Hırsız AKP” sloganları attı. AKP mahalle temsilciliği önüne yürüyen Yenikentliler burada bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasının ardından yanlarında getirdikleri ayakkabı kutularını AKP önüne bırakan Yenikentliler eylemlerini sonlandırdı.
samsun2 Samsun halkı sokağı terk etmiyor!
Samsun’da 28 Aralık günü yüzlerce kişinin katıldığı “Hükümet istifa” yürüyüşünden sonra 29 Aralık günü de Atakum’da bir yürüyüş gerçekleştirildi.
Türk-İş Tramvay Durağı’nda bir araya gelen Samsunlular burada horonlarla, halaylarla kitlenin toplanmasını bekledi. Katılımın artmasıyla birlikte Samsunlular yolu trafiğe kapatarak AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti ancak ilçe binası yakınında polis barikatıyla karşılaştılar.
Polis, basın açıklaması yapmak isteyenlere ilginç açıklamalarda bulundu. Polisin eylemi engelleme gerekçesi bir amirin konuşmasına da yansıdı:
“Sadece 10 kişi gelsin basın açıklaması okusun ama çantalarınızı bırakın. Sonra yumurta falan atıyorsunuz”
Polis barikatının önünde basın açıklaması okunduktan sonra 10 dakikalık bir oturma eylemi yapıldı. Ardından “hırsızlardan hesap sorana kadar mücadelemize devam edeceğiz denilerek” eylem sonlandırıldı.
Eylemde sık sık “Hırsız var”,”Bu pisliği ancak halk temizler” sloganları atıldı.
canakkaleÇanakkale’de evlere ayakkabı kutuları asıldı
Çanakkaleliler, yolsuzluk skandalını evlerinin balkonlarına ayakkabı kutusu asarak protesto etti. Soruşturmanın açığa çıkmasının hemen ardından tepki gösteren Çanakkaleliler, soruşturmanın derinleşerek devam etmesi gerektiğini dile getirdi. Daha önce evlerinde ışıkları açıp kapatan, tencere ve tava çalma eylemine katkı veren Çanakkaleliler, bu kez de evlerinin balkonlarına astıkları ayakkabı kutuları ile operasyonları protesto ettiler. Kentin birçok yerinde evlerin balkonlarına asılan ayakkabı kutuları giderek yaygınlaşırken, balkonlardaki iple sarkıtılmış ayak-kabı kutuları da dikkat çekti.
sarigazi (2) İstanbul Sarıgazi’de polis saldırısı
İstanbul Sarıgazi halkı Vatan İlkokulu önünde buluştu. Roboski Katliamı’nı ve Yolsuzlukları protesto eden Sarıgazililer buradan Demokrasi Caddesi’ne yürüdü. Eylemde sık sık “Hükümet istifa!”, “Diren Gazi, Sarıgazi seninle”, “Roboski’yi unutma, unutturma”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.  Eylem boyunca Sarıgazi Halkı tencere ve tavasıyla camlarda destek verdi. Polisin, yürüyüş yapanları engellemek için eyleme saldırdı. Polis saldırısı üzerine yürüyüş yapanlar barikatlar kurarak polis saldırısına karşı direndi. Çatışmalar bir süre sonra duruldu.
Sendika.Org / Samsun, Trabzon, Çanakkale, Tarsus, İstanbul, Kocaeli

Business News