HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Yasin El Kadı’ya Başbakanlık koruması

AKP’nin gözaltı yapılmasını engellediği ikinci yolsuzluk soruşturmasındaki iddiaya göre El Kaide’nin finansörlerinden olan ve 12 yıldır a...

AKP’nin gözaltı yapılmasını engellediği ikinci yolsuzluk soruşturmasındaki iddiaya göre El Kaide’nin finansörlerinden olan ve 12 yıldır aranan Yasin El Kadı Başbakanlık korumasıyla defalarca Türkiye’ye girip çıkmış

AKP’ye yönelik rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun koordinasyonunu yürüten ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın hedefi olan Terörle Mücadele Kanunu’yla yetkili savcı Muammet Akkaş’ın Emniyet  tarafından yürürlüğe konulmayan ikinci yolsuzluk operasyonuna dair ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.
Taraf gazetesinin haberine göre, soruşturma dosyasında adı geçen Suudi iş adamı Yasin El Kadı’nın Şubat 2012’den BM terör listesinden çıkarıldığı 5 Ekim 2012’ye kadar geçen 8 aylık sürede yasadışı yollarla dört kez Türkiye’ye geldiği iddia edildi. Türkiye’ye girişi Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanmış olan El Kadı’ya Başbakanlık koruma araçlarının eskortluk yaptığı ileri sürüldü. İddialar görüntülerle desteklenirken, tüm bu iddialar yolsuzluk soruşturmasına girdi. Bir diğer iddia da Usame Kutup’un da yasaklı olduğu dönemde El Kadı ile birlikte Türkiye’de bulunduğu.
Başbakanlık koruması karşıladı
Soruşturma dosyasında yer alan iddiaya göre Yasin El Kadı, Türkiye’de Bosphorus 360 gibi bazı şirketlerin yönetim toplantılarına katıldı. Kadı, bu toplantılar için geldiği zaman zarfında BİM’in kurucu İcra Kurulu Başkanı Mustafa Latif Topbaş ile görüştü. Başbakanlık koruması olan polis memuru İbrahim Yıldız tarafından karşılanan Kadı, şirket işlerini ise oğlu Muaz Kadıoğlu üzerinden yürüttü.
İddialara göre arandığı dönemde Türkiye’ye defalarca giriş çıkış yaptığı kamera kayıtlarıyla belirlenen Kadı Topbaş’ın özel uçağıyla hareket etti. Kadı geldiğinde havalimanındaki kameralar kapatıldı, VIP’ten geçirilmek suretiyle pasaport-vize gibi hiçbir prosedür uygulanmadan tamamen kanun dışı Türkiye’ye sokuldu.
Torbalar dolusu para nakli
Bosphorus 360 adlı şirketin, değeri bir milyar doların üzerinde olduğu belirtilen Etiler’deki Polis Okulu arazisini, 460 milyon dolar gibi değerinin altında bir fiyata ihalesiz olarak satın almasının kararlaştırıldığı da iddialar arasında. Yani, sadece arazi bedeli üzerinden kamunun uğrayacağı zarar 540 milyon dolar.
18 Nisan 2012’de de kaçak yollardan Türkiye’ye geldiği öne sürülen Yasin El Kadı’nın ayrıca BİM Genel Merkezi’ndeki toplantıya katıldığı, Kadı’nın aracına iki torba dolusu kutular içinde para nakledildiği ve Kadı’nın bu parayı daha sonra uçakla, yine yasadışı yollardan yurt dışına kaçırdığı da ileri sürüldü.
Yasin El Kadı 11 Eylül saldırılarının ardından Birleşmiş Milletler El Kaide Yaptırımlar Komitesi’nin El Kaide ile bağlantılı kişiler listesinde yer aldı ve yaklaşık 11 yıl boyunca uluslararası alanda arandı.

Business News