HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

HDP 2. olağan kongresinde özyönetim direnişleri vardı!

HDP’nin 2. Olağan Kongresi özyönetim direnişleri ve HDP’yi büyütme vurgularıyla gerçekleşti. HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Sela...


HDP’nin 2. Olağan Kongresi özyönetim direnişleri ve HDP’yi büyütme vurgularıyla gerçekleşti. HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş daha güçlü adımlarla yürüyeceklerini söyledi, AKP’ye hesap verme çağrısı yaptı.

HDP’nin 2. Olağan Büyük Kongresi Ankara’da Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda gerçekleşti. Ülkenin dört bir yanında gelen binlerce kişi sabah saatlerinden itibaren salona akın etti. Salonun olduğu Türk Ocağı Caddesi’ni kapatan polis, HDP’lilerin araçlarla geçişine izin vermezken kongreye gelenlerin tamamını da kamera ve fotoğraf makineleriyle kayıt altına aldı.

Özyönetim direnişi, kadın mücadelesi ve Öcalan vurguları

HDP’li gençler salonun girişinde kendi güvenliklerini aldı. Yöresel kıyafetleriyle kongreye gelen kadınlar ile salonun en renkli öznesi oldu. Katılımcıları “Halkların buluşmasına hoş geldiniz” yazılı pankart karşılarken, salonun girişine ve içine de “Demokratik siyaset, demokratik özerklik, demokratik cumhuriyet”, “Katıl, harekete geç, değiştir”, “Zindanlar boşalsın, siyasi tutsaklara özgürlük”, “Sosyal güvence, sendika ve grev her emekçinin hakkıdır” ve “Jin jiyan azadi” yazılı pankartlar asıldı.

Paris’te katledilen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan ile Silopi’de katledilen Sevê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın, Varto’da katledildikten sonra cenazesine işkence yapılan HPG’li Ekin Wan’ın ve Ankara Katliamı’nda hayatını kaybeden Barış Annesi Meryem Ana’nın fotoğrafları da salonda yer aldı.

Kongre özyönetim direnişini selamlayan konuşma ve sloganlarla başladı. PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı “Yerel demokrasi, demokratik cumhuriyet” sloganıyla ekrana yansıtıldığında salondaki coşku doruğa çıktı.


Türkiye ve dünyadan yüzlerce konuk

HDP 2. Olağan Kongresi’ne Türkiye, Rojava ve dünyanın dört bir yanından konuklar da katılım sağladı. Suruç, Ankara ve Diyarbakır katliamlarında yaşamlarını yitirenlerin ailelerinin yanı sıra Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, HTKP Genel Başkanı Erkan Baş, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, ÖSP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ile EMEP, ESP, SYKP, YSGP, İHD, Mazlum-Der, Meya-Der, Yaka-Der, Tuhad-Fed gibi kurumların temsilcileri katıldı.

Kongrede Almanya, Brezilya, İsveç, Yunanistan, Fransa, Kıbrıs gibi 40’a yakın ülkedeki sol ve sosyalist partilerden temsilciler ile Irak Kürdistan’ından KDP, YNK ve Goran Hareketi temsilcileri de konuklar arasındaydı.

Rojava’dan gelerek kongreye katılmak isteyen Tev-Dem ve PYD temsilcileri ise İçişleri Bakanlığı’nın engellemesi nedeniyle katılım sağlayamadı.

Kongre; Cizre, Sur ve Silopi ile son dönemdeki katliamlarda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunulmasık ve Çerxa Şoreşê marşının okunmasıyla başladı. Daha sonra hep bir ağızdan “Kürdistan faşizme mezar olacak” sloganı atıldı. Divana Onur Hamzaoğlu, Leyla Güven, Seher Akçınar Bayar, Feleknas Uca, Ali Kenanoğlu, İrem Güven ve Musa Alkan seçildi.                                                                       

Yüksekdağ: “Daha güçlü yürüyeceğiz”

HDP’nin 2. Olağan Kongresi’nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP’nin siyaset dışı bırakılmak istenmesine karşı, “Bizler gücümüzün birlikten geldiğini bilerek yeniden daha güçlü yürüyeceğiz. Bizler Gever’den Bizler, Taksim’den Bizler Ege’den Akdeniz’den Karadeniz’den, Biz’ler yaşamın her alanında yeniyi yaratma gücüne sahip olanlar olarak geliyoruz” dedi.

Yüksekdağ, AKP iktidarına karşı direniş çağrısı yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bir halk karşısında hiçbir diktatör daha kazanamadı. Bugün bu savaşın galibi de olamayacak AKP iktidarı. Ama bizler halkların çözüm iradesinin adresi olacağız. Bizler, halklarımızın ortak yaşam alanını daha da güçlendirerek, büyüterek, hep birlikte geleceğimizi kuracağız. Yarını bugünden kurmayı başaramazsak, emin olun ki bugün bu zalim iktidar yarımızı zapteedecek. Bir kere daha bütün Türkiye halklarına yarını için bugünden direnmeye, birleşmeye davet ediyorum. Hep birlikte yarınımızı bugünden kuralım. Yarınımıza bugünden sahip çıkalım diyorum


Demirtaş’tan AKP’ye hesap verme çağrısı

HDP’nin diğer Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise tüm sorunları çözme sözü vererek iktidara gelen AKP’nin 14 yıllık iktidarı boyunca Türkiye’nin tek bir sorununu çözüme kavuşturmadığına dikkat çekerek, “14 yıldır devleti ele geçirdiniz vicdansızlar, hesap sormaktan vazgeçin hesap vermeye gelin” dedi.

Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Demirtaş, şöyle devam etti: “Türkiye’nin önünü açabilecek çok büyük bir fırsattır. Hükümet partisinin yeni anayasa anlayışı ile bizim anayasa anlayışı arasında taban taban bir farklılık olduğu anlaşılıyor. Barış dediğimiz zaten birbiri ile farklı düşünenler arasında yakalanan uzlaşmanın adıdır. O nedenle Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda barış adına yer alacağız. Orada sizlerin verdiği yetkiyle uzlaşma arayacağız. Yeni anayasa serbest tartışma ortamında mümkündür. Yürüdüğümüz yolun mayınlı olmaması lazım. Yani yeni anayasaya giderken gideceğimiz yolun temiz olması gerekir. Yol temizliği yapmadan attığımız her adımda başımıza nelerin geleceğini bilmeden yeni anayasayı nasıl yapacağız?”

Parti organları belirlendi

Kongrede eş genel başkanların konuşmasının ardından konuklar takdim edildi, katliamlara ilişkin gizlilik kararının kaldırılması için başlatılan imza kampanyası duyuruldu, parti kurullarının faaliyet ve mali raporları okundu. Ardından da parti organlarının yeniden belirlenmesi için oy verme işlemine geçildi.

Akşam saatlerine doğru ise oy verme işlemi sona erdi ve kongre seçim sonuçlarının aktarılmasıyla son buldu. Seçim sonuçları doğrultusunda Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ bir kez daha HDP eş genel başkanlıklarına seçildi. Eş başkanların yapması beklenen teşekkür konuşması ise farklı bir programın çıkmasından dolayı yapılamadı.

Kısa bir kapanış konuşması yapan Leyla Güven, özyönetim direnişlerinin devam ettiği kentlere bir kez daha selam gönderdi.

Kongre sonucunda belirlenen parti organları şöyle:


Parti Meclisi Asil Üyeleri:

Abdullah Alagöz, Abdurrahman Doğar, Ahmet Kaya, Ali Kenanoğlu, Ali Ürküt, Alp Altınörs, Arife Çınar, Asiye Kolçak, Aycan İrmez, Ayhan Bilgen, Aysel Çalağan, Aysel Tuğluk, Ayşe Berktay, Ayşe Erdem, Azad Barış, Aziz Tunç, Bedriye Yorgun, Berat Birtek, Berfin Azdal, Berfin Özgü Köse, Berfum Çolak, Besime Konca, Beycan Taşkıran, Can Memiş, Celalettin Can, Cemal Coşğun, Cemil Elden, Cihan Erdal, Coşkun Üsterci, Çilem Küçükkeleş, Dara Demiralp, Dilek Aykan, Doğan Erbaş, Edibe Şahin, Elif Tuğra, Emine Beyza Üstün, Emirali Türkmen, Erkan Cengiz, Erkan Metin, Fatma Gök, Fatma Kurtulan, Feray Mertoğlu, Fırat Epözdemir, Fırat Yaman, Filiz Koçali, Gencay Gürsoy, Gülçin İsbert, Gülsen Ülker, Gülsüm Ağaoğlu, Gülşen Uzuner, Günay Kubilay, Hatice Kavran, Hişyar Özsoy, Hüsamettin Özdem, Hüseyin Yılmaz, İbrahim Akın, İlkay Yenigün, Kadir Selamet, Kıvanç Eliaçık, Mahmut Çelik, Mehtap Kıyar, Metin Kılıç, Mizgin Ermiş, Murat Mıhçı, Musa Piroğlu, Mustafa Avcı, Müge Yamanyılmaz, Mülkiye Birtane, Nadir Yıldırım, Nadiye Gürbüz, Nimet Sezgin, Nimetullah Erdoğmuş,Nuran İmir, Orhan Çelebi, Osman Baydemir, Osman Demirci, Osman Ergin, Ömer Önen, Pınar Akdemir, Pınar Aydınlar, Rana Özpolat, Rıdvan Turan, Sandra Nalbant, Hakkı Saruhan Oluç, Seher Akçınar Bayar, Semra Uzunok, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sevgi Örüç, Sezai Temelli, Sezgin Kartal, Sibel Erduman, Songül Erol Abdil, Sultan Özcan, Suzan Karabaş, Şükran Dağ Cabir, Yeliz Yıldırım, Yurdusev Özsökmenler, Yüksel Budak, Zana Döner, Ziya Çalışkan.

Parti Meclisi Yedek Üyeleri

Adalet Aydın, Ahmet Karataş, li Ekber Kaya, Alican Uçarcan, Atiye Eren, Ayşe Merva Aytemur, Bayram Altun, Berat Kıran, Bereket Kar, Betül Ünsel, Bülent Durukan, Cafer Çelik, Cahit Kırkazak, Cengiz Koyuncu, Davut Bozan, Deniz Lodos, Ebru Ergen Korkmaz, Ekim Veysioğlu, Elif Bulut, Erkan Karabay, Erkan Şahin, Hacer Özmen, Haluk Çeliktaş, Hüseyin Daş, Hüseyin Güngör, İzzet Belge, Kavel Alparslan, Kenan Yenice, Kezban Dumlu, Mazlum Karagöz, Mehmet Ay, Mehmet Bozdağ, Mehmet Karayılan, Melik Okyay, Meryem Adıbelli, Metin Bingöl, Murat Çepni, Mustafa Sarısülük, Naciye Çiğdem Atalay, Nazım Kök, Neslin Gümüş, Nigar Duru, Özgün Özgüç, Özgür Zeydanoğlu, Perihan Karakoç, Rukiye Demir, Sinan Kaplan, Yayla Tekgül, Zeki Çelik, Zeynep Nilgün Salmaner.

Merkez Disiplin Kurulu Asil Üyeleri

Hamit Geylani, Hatice Erbay, Hatip Çaplık, Mahmut Demirel, Mukaddes Erdoğdu Çelik, Nuriye Taka, Sinem Coşkun, Şilan Aydın Üzgeç, Zahit Mutlu.

Merkez Disiplin Kurulu Yedek Üyeleri

Saffet Uygur, Tülya Aytekin Sönmez

Uzlaşma Kurulu

Ali Haydar Konca, Kifayet Ceylan, Özgür Sevgi Göral, Taşkın Aktaş, Yavuz Önen.

Uzlaşma Kurulu Yedek Üyeleri


Mehmet Saltoğlu, Pelin Şirin.

Business News