Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Afet değil cinayet: Batı Karadeniz’deki selde hayatını kaybedenlerin sayısı yükseliyor... yüzlerce kayıp başvurusu var...

Batı Karadeniz bölgesinde etkili olan aşırı yağış sonucu Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta sel ve su baskınları meydana geldi. AFAD'dan ...

Batı Karadeniz bölgesinde etkili olan aşırı yağış sonucu Bartın, Kastamonu ve Sinop'ta sel ve su baskınları meydana geldi. AFAD'dan yapılan açıklamada Kastamonu'da 32, Sinop'ta 6 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bölgede yağışların süreceği açıklandı. Toplam kayıp sayısına dair resmi bir açıklama henüz yapılmadı ancak yüzlerce kayıp başvurusu var...


Batı Karadeniz’de şiddetli yağışlar sel ve heyelanlara neden oldu. AFAD’ın son açıklamasına göre; Kastamonu’da 29, Sinop’ta 2 kişi hayatını kaybetti. Bartın’da 1 kişi ise hâlâ kayıp. AFAD’dan yapılan açıklamada, Bartın Ulus İlçesinde sel afeti sonrası 323, Kastamonu’da 925, Sinop Ayancık ilçesi ve mahallelerinden 472 afetzede helikopter ve botlarla tahliye edildi.

Bölgede çok sayıda arama kurtarma helikopteri de çalışmalara havadan destek veriyor. Evlerinin çatısında mahsur kalan vatandaşlar Sahil Güvenlik, Jandarma ve Türk Hava Kuvvetlerine ait helikopterlerle bulundukları yerlerden alınıyor.

Kastamonu’nun selden en fazla etkilenen Bozkurt ilçesinde arama kurtarma faaliyetleri devam ediyor.

Sel felaketine neden olan HES, 2013 yılında verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen yapılmış

Av. Seçil Ege, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Kastamonu’daki Ebru Regülatörü ve HES Projes’ne yönelik açılan davada Kastamonu İdare Mahkemesi “evlerin zarar görebileceği” gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdiğini ifade etti. Ege, ifadelerine “Belli ki sonra dava aleyhe dönmüş HES kurulmuş…” diyerek devam etti.

Santralin sahibi Berke Elektrik A.Ş., Samsun’daki HES projelerinde de mahkeme kararlarına uymayarak kaçak inşa ve üretim faaliyeti yapmış.

Ulusal afet ilan edildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla yaşanan sel felaketinin 3. Seviye (Ulusal) afet ilan edildiğini duyurdu.

CHP’li Engin Altay: “Bozkurt’ta 330’un üzerinde kayıp bildirimi var”

Sel felaketinden sonra Kastamonu Bozkurt’a gelen CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, yaptığı açıklamada Bozkurt’ta 330’un üzerinde kayıp bildirimi olduğunu söyledi. Altay, sözlerine çevrediklerin 27 ceset bulduklarını beyan ettiklerini de ekledi.


Yaklaşık 30 bin ev ve işyerinde elektrik kesintisi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sel nedeniyle kesintiden etkilenen toplam trafo sayısının 895, toplam abone sayısının ise 29 bin 674 olduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre tedbiren 101 trafoya 9261 aboneye elektrik verilmiyor.

Sesimizi duyuyor musunuz?

Kastamonu’ya bağlı Cide Belediyesi’nin Twitter hesabından paylaştığı video felaketin boyutlarını gözler önüne seriyor. “Sesimizi duyuyor musunuz?” yorumu bile paylaşılan videoda, sele kapılan bir aracın üzerinde mahsur kalan yurttaş, suların aracı yutması ile gözden kayboluyor.

Sinop

Sinop’ta da sel nedeniyle birçok yol ve köprüde çökme meydana geldi. Ayancık ilçesindeki çay üzerinde bulunan iki köprü yıkıldı.

İlçe merkezindeki birçok ev, iş yeri ve araç sular altında kaldı. Bölgeye gönderilen çok sayıda iş makinesi çalışma yapıyor. İlçeye su ve elektrik verilemiyor. Karadan ulaşımın güçlükle sağlandığı bölgede kurtarma çalışmaları bot ve TSK’ya ait helikopterlerle yapıldı.

Sel nedeniyle dün çöken Sinop Ayancık kara yolunda ulaşım yeniden sağlandı. İş makineleri ile yolda genişletme, güçlendirme çalışmaları devam ediyor.

Bartın

Bartın’ın Ulus ilçesinde, sel sularına kapılan 85 yaşındaki kadını arama çalışması da sürdürülüyor.

Afetten en fazla etkilenen Zafer köyünde, köyü ikiye ayıran derenin üzerindeki köprü çöktü, bazı ev ve iş yerlerinin giriş katlarını su bastı, birçok araç tarlalara sürüklendi. (Sendika.Org)

Hiç yorum yok

SON YAZIDAN