Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Reviews

SHOW_BLOG

Tunceli'nin eğitim başarısında öğretmen faktörü (VİDEO)

Tunceli’nin eğitimdeki başarısında öğretmenlerin payı büyük. Hem kentte uzun yıllar görev yapıyorlar hem de büyük bir özveri ile çalı...


Tunceli’nin eğitimdeki başarısında öğretmenlerin payı büyük. Hem kentte uzun yıllar görev yapıyorlar hem de büyük bir özveri ile çalışıyorlar. Öğrencilerini motive edip geleceğe hazırlamak için küçük ama etkili birçok projeye imza atıyorlar.

"Çiçekli üzerinden Hozat’a gideceğiz. Yolda minibüsün boyunca kar vardı. Hayatımda hiç o kadar kar görmemiştim. Babam, ‘Emin misin burada kalabileceğine’ dedi. ‘Evet baba, iki değil 5 metre de olsa kalacağım’ demiştim."
Ankara’dan gelen İngilizce Öğretmeni Satı Bağcı dediğini yaptı. Dört yıldır Tunceli Hozat’ta çalışıyor.
Tunceli’nin eğitimdeki başarısında öğretmenlerin payı büyük. Hem kentte uzun yıllar görev yapıyorlar hem de büyük bir özveri ile çalışıyorlar. Ercan Doğan Ortaokulu Öğretmeni Satı Bağcı da bu öğretmenlerden biri.


"Burada işe yarıyorum, kalmalıyım"

Bağcı,  "Tunceli’de çalışan öğretmenlerin pek çoğu buralı. Farklı illerden gelen benim gibi öğretmenler illâki var ama pek çoğu kesinlikle kalıyor. Hemen diğer illere atanan öğretmenler gibi eş özründen sağlık özründen bir iki yılda tayin almıyor" diyor.
Öğretmenleri kente bağlayan en önemli etken eğitim koşulları. Sınıflar ortalama 15 kişi, okullarda tam gün eğitim yapılıyor, öğrenci istekli, velinin de birinci önceliği eğitim.  Bağcı da mesleki tatminin çok yüksek olması nedeniyle dört yıldır Hozat’ta görev yaptığını anlatıyor:
"Öğrenci, öğretmen ve veli profili çok güçlü. Öğrencileri yakından tanıma ihtimalimiz yüksek. Sadece okulda değil evlerinde de gidip gözlemleyebiliyoruz. Bana ihtiyacı olan çocukların gözünde o ışığı görünce ister istemez ben burada işe yarıyorum, kalmalıyım diyorsun."

Tunceli’de öğretmenlerin yüzde 70’i Tuncelili. Göç etmek yerine kalmayı tercih ediyorlar. Onlardan biri Onur Temürboğa. Üniversiteye kadar Tunceli Pertek’te eğitim aldı. Elazığ Fırat Üniversitesi’nde okuduktan sonra kendi deyişiyle doğup büyüdüğü topraklarda Türkçe öğretmenliğine başladı. Bir süre sonra okul müdürü oldu, son iki buçuk yıldır da Hozat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapıyor.

"Ayın Velisi"

Başka bir kente gitmeyi hiç düşünmediğini anlatıyor:
"Tunceliler kendi kentlerinde çalışıyor. Bunda kültür ve aile bağlarının etkisi, eğitim aldığı kente minnet borcunu ödemenin etkisi var. Hozat’ta sinema, tiyatro yok…. Sosyal aktivite sayısı çok az hatta hiç yok. Buna rağmen öğretmenleri tutabiliyoruz.  Burada diktiğiniz her fidan filizleniyor, yeşeriyor, karşılığını buluyor. "

"Çocukların benim karşıma doktor, öğretmen olarak çıkması bana yetecek" diyor.  İlçedeki tüm öğretmenlerle birlikte başarıyı artırmak için birçok proje üretiyor. Üstelik bu projeleri Tuncelili gönüllülerin maddi desteği ile hayata geçiriyorlar.

İlçede kurulan ‘sınav merkezi’nde öğretmenler sorular hazırlıyor ve basıyor. Her ay 2. sınıftan 12. sınıfa kadar  tüm öğrenciler deneme sınavına giriyor. Birinciler ve ikinciler öğrencilerin istekleri doğrultusunda fotoğraf makinası, bisiklet, çalışma masası gibi hediyelerle ödüllendiriliyor. Geçen ayın çalışma masası ödülünü bizzat öğretmenler ve okul müdürleri taşıyarak öğrencilerinin evlerine götürdü.

Temürboğa, elbirliğiyle yapılan diğer çalışmaları şöyle anlatıyor:

"Tüm okullarda her şubeden bir öğrenciyi her ay 'ayın öğrencisi' seçiyoruz. Bunu yaparken akademik başarıyı baz almıyoruz. Kendini en çok geliştiren, emek sarf edeni seçiyoruz. Çeşitli etkinlikler, gezilerle ödüllendiriyoruz. Ayın velisini de seçmeye başladık. Aylık seminerler düzenliyoruz, katılım çok fazla. Velinin kalitesi artınca öğrencinin kalitesi ve direkt eğitimin kalitesi artıyor. Lisemizdeki altı koridora televizyonlar yerleştirdik.  Ekrana soru getiriyoruz. Öğrenciler çözüp sandığa atıyor. Ay sonunda en çok doğru cevap verenleri de ödüllendiriyor"

UMAY AKTAŞ SALMAN - GÜRAY ERVİN, EL CEZİRE

Latest Posts